Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Atlarda Solunum Sistemi Tedavisi

Önerilen
Dörtnal Veteriner Kliniği ve Hara Hizmetleri
Işıklar Mah. Mecidiye Yolu Küme Evleri 4/1, Işıklar, 26800 Mahmudiye/Eskişehir, Türkiye
Önerilen
Reçine At Çiftliği
Çamiçi, Çilek, 35040 Bornova/İzmir, Türkiye

Atlarda farklı nedenlerden kaynaklanan solunum hastalıkları görülür. Atlarda Solunum sistemi hastalıklarına sebep olan nedenler arasında soğuk algınlığı, toz, tahriş edici gazlar (kükürt dioksit, klor, amonyak ve buna benzer gazlar), aşırı sıcak hava, beslenme zamanı gıdanın burun boşluğuna kaçması gibi durumlar yer alır. Peki, farklı solunum sistemi hastalıkları zamanı hangi tedavi yöntemleri uygulanır?

Atlarda Solunum Sorunları

Yukarıda belirtilen solunum sistemi hastalıklarına sebep olan nedenler en yaygın olanlardır. İkinci dereceli nedenlerden ise üst solunum yollarının enfeksiyon kapması, solunum yolunda ortaya çıkan farenks iltihabı, metabolik bozukluklar, vitamin eksikliği durur.Atlarda Solunum Sistemi Tedavisi 2

Solunum Sistemi Hastalıklarının Tıbbi Belirtileri Ve Tedavisi

Atlarda solunum sistemi sorunu olduğu zaman bazı belirtiler görülür. Hastalığa işaret eden belirtiler aşağıdakilerdir:

  1. Burun içi kızarıklığı aşırı artar,
  2. Burun akıntısı artar (ciddi hastalıklar zamanı akıntıda kan görülebilir),
  3. Atlar zor nefes almaya başlar, nefes sorunu ortaya çıkar,
  4. Lenf bezleri şişer
  5. Yüksek ateş

Atlarda solunum sistemi tedavisi zamanı farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Hastalığın ilk döneminde Trebentin, okaliptüs yağı, mentol, ılık su baharı solunması yöntemi etkili olabilir. Tedavi uygulanan at diğer atlardan ayrı, iyi havalandırılan yerde tutulmalıdır. Hastalık nedenleri ortadan kaldırılana dek diğer atlarla teması, bir araya gelmesi sakıncalıdır. En yaygın olan başka bir hastalık Sinüzit veya maksiller sinüslerin iltihabı hastalığıdır. Sinüzit soğuk algınlığı, hava kesesinin iltihaplanması, travma veya alerji nedeni ile ortaya çıkar. Hastalık zamanı atlarda başın tek taraflı eğik bir pozisyonda tutması, ani baş hareketlerinden kaçınması, yüksek ateş görülür. Burun akıntısı belirgin derecede artar. Sinüzit tedavisi zamanı atların burun boşlukları 0,85 % sodyum klor veya 1% sodyum hidrojen karbonat içeren çözelti ile yıkanmalıdır. Bronşit olan atların tedavisi öksürük, burun akıntısı ve nefes darlığının ortadan kaldırılmasına yönelik uygulanır. Anason tohumu, dereotu tohumu, kimyon tohumları bronşit tedavisi zamanı bronşiyal senkresyonun rahat ayrılması için kullanılır. Hasta hayvanlar iyi havalandırılan ve cereyan almayan yerde tutulmalı, tozsuz saman, yulaf ile beslenmeli, temiz havada egzersiz yapmalıdır.

İlgilinizi Çekebilir