Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Atlarda Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?

Atlarda oluşan hastalıkları ve sakatlıkları iyileştirmek her zaman ilaç ve cerrahi müdahaleler ile yapılamamaktadır. Bu nedenle son zamanlarda hem beşeri şekilde hem de veteriner hekimlerce fizik tedavi uygulamaları tüm dünyada büyük artış göstermiştir. Anatomi, biyomekanik, hücre biyolojisi ve doku fizyolojisi gibi alanlardaki bilgiler kullanılarak tedavi evresinde iyileşme şansları oldukça artmaktadır. Peki, Atlarda Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?

Atlarda Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?

Fizik tedavinin asıl amacı dokuların yeniden sağlıklı yapısına ve fonksiyonlarına kavuşmasını sağlamaktır. Fizik tedavi uygulamalarının süresi hastalığın ne zaman başladığı ve hastalığın derecesine bağlı olarak değişmektedir. Bazı fizik tedavi uygulamaları kısa sürerken bazıları ise uzun sürebilmektedir. Bu süre hastalığını ciddiyet derecesinden kaynaklanmaktadır. Hastalık derecesi ne kadar düşükse fizik tedavi uygulamasında ona bağlı olarak kısa sürmektedir. Hastalık derecesi ne kadar yüksekse fizik tedavi uygulama süresi de ona göre uzamaktadır.

[ilgilikarti2 id=”4054″]

Matrix Ritim Tedavisi

Kronik hareket ve sinir sistemi hastalıklarında vücudun kendi kendini onararak iyileşmesini sağlayan bir fizik tedavi yöntemidir. Kasların kasılıp sertleşmesiyle hareket sistemi sorunları ortaya çıkmaktadır. Ayaklarda topallıklar meydana gelirken boyun kaslarında el ile hissedilebilen derecede sertlikler oluşmaktadır. Bu sertlikler atlarda ağrılara neden olmaktadır. Oluşan ağrılar sonucunda atlar hareket halindeyken esnek yürüyüşün yerine adım uzunluğu kısalmış olarak adım atmaktadırlar. Bu bulgular fark edilerek zamanında önlem alınırsa sorunun büyümesi engellenerek iyileşme süresi de kısalmış olur.Atlarda Fizik Tedavi Nasıl Yapılır? 2

Tedavi Mekanizması

Atların vücudundaki hücreler sağlıklı oldukları sürece, ritmik olarak hareket etmektedirler. Ritmik hareketler bozulursa hücrelerin içinde yaşadıkları bağ dokusu yani Matrix adı verilen dokularda yapışıklıklar meydana gelir ve burada oluşan hücre hareketlerini yavaşlatmaya sebep olabilmektedir. Bu yavaşlama ile birlikte önce hafif derecede ağrılar başlamaktadır. Sonra ise ağrılar giderek şiddetini arttırmaktadır. Bu ağrılar ciddi problemlerin oluşmasına neden olabilmektedir. Bu problemler oluştuğunda ya da oluşumu önlenmesinde Matrix Ritim Tedavisi kullanılır. Tedavi uygulanarak dokularda hücresel düzeyde iyileşme süreci başlamış olur.

Matrix Ritim Tedavisi Kullanım Alanları

Kaslarda oluşan sertlikler ve buna bağlı gelişen bükülme ve uzanma sorunlarında, bel ağrılarında, boyun ağrılarında, sırt ağrılarında, bağ problemlerinde, kronik yaralarda ve yaşlı atlarda genel durumlarının desteklenmesinde, hareket oranlarının artırılmasında kullanılmaktadır.

  Atlarda Nabız ve Solunum Sayısı ile Vücut Isısı
  Atlarda Dejeneratif Eklem Hastalığı

İlgilinizi Çekebilir

Araç çubuğuna atla