Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

At ve Binicilik Eğitimlerinde Asla Yapmamanız Gereken 7 Büyük Hata!

At eğitimi, çeşitli kitaplar, videolar veya web sitelerinin size söyleyebilecekleri ne olursa olsun, hızlı veya kolay bir işlem değildir. Bunlarla beraber her şeyi çok iyi bildiğini iddia eden insanlar da yok mu… Merak etmeyin binicilik kuralları gizemli bir sır değil atlara dair her şeyi zamanla atınızla birlikte öğrenmek mümkün. Bizden size ufak bir tavsiye atınızı dinleyin ve yetenekli bir antrenörden yardım alın.

At Eğitiminde Dikkat Edilecek Hususlar

Bir atı eğitmenin birçok farklı yolu mevcut, ancak eğitirken asla bir ata yapmamanız gereken birkaç basit ama önemli husus vardır.

Asla Yuları Kısa Bağlayıp Başıboş Bırakmayın!

at eğitimi

Atınızı cezalandırmak için yuları kısaca bağlayarak başıboş bırakmak, atların nasıl öğrendiği hakkında bazı şeyleri yanlış bildiğinizi gösterir. Atlar ânı yaşıyor. Onlarla ilgili öfkenizin sebebini bir saat önce, hatta on dakika önce olan bir şeyle ilgili olduğunu anlamıyorlar. Onlar bu şekilde düşünüp bir karara varıp hatalarını anlayamaz. Bir atı sıcak güneşin altına ya da dondurucu soğukta duvar dibine hareket edemeyecek, hiçbir şey göremeyecek şekilde atın başını çok yüksek veya alçaktan bağlarsanız anca itaatsiz bir at elde edersiniz.

[ilgilikarti2 id=”3563″]

Yemini veya Suyunu Kısarak Cezalandırmayın!

atları yem ve suyunu keserek cezalandırmayın

Ne yazık ki, bir atı “cezalandırmak” için yemini veya suyunu kesmenin kabul edilebilir olduğunu düşünen antrenörler var. Beslememekle, daha az enerjileri olacağını düşünerek atların daha uyumlu olacağını ve kendilerine karşı koymayacağını düşünüyorlar. Bu itaatkâr bir at elde etmek için kısayol gibi görünebilir. Fakat, atın dayanıklılığı açısından yanlış bir eğitim metodudur.

Cezalandırmak için Aniden Dizginleri veya Yuları Çekmeyin!

at eğitimi sırasında dizginleri aniden çekmeyin

İstenmeyen herhangi bir davranışı cezalandırmak için dizginleri ve yular başlığı çekmek ya da ata doğru savurmak mutlaka ters etki yapacaktır. Bunu yaptığınızda atınız kafasını kaldırarak gemin temasını kesebilir ve baskıdan kurtulmak için size istemediğiniz karşılıklar verebilir bizden söylemesi. 😈

Bağırma!

ata bağırma

İyi zamanlanmış bir sesli uyarı atınızdaki istenmeyen bir davranışı önleyebilir. Fakat anlamsızca bağıran bir binici sadece kafa karıştırır hatta atı korkutur. Öfke nöbeti sizi gülünç bir duruma düşürdüğü gibi, atınızla olan bağı da olumsuz etkileyecektir.

  Acemi Binicilerin En Fazla Yaptığı 11 Riskli Hata ve Çözümü

Cezalandırmak için Kamçı Kullanma!

atı cezalandırmak için kamçı ile vurmayın

Bir kamçı, atınıza uyarı vermek amacıyla doğru şekilde kullanıldığında yararlı bir araçtır. Hatta kolunuzun veya bacağınızın bir uzantısıdır. Fakat bir kamçı bir atı cezalandırmak için asla kullanılmamalıdır. Bir ata vurmak, kafasını karıştırır ve korkutur. Bu istekli bir atın gelişimini olumsuz etkiler. Ya hu hem de hiç mi acımanız yok 🙁

İhtiyaçlarını Görmezden Gelmeyin!

atı doğru besleyin

Atların yiyecek, su, barınak ve arkadaşlık için bazı ufak ihtiyaçları vardır. Bunları görmezden geldiğinizde, mutsuz veya sağlıksız bir atınız olur. Atınızın gereksinimlerinin neler olduğunu öğrenin ve sahip olduğunuz her at için onları sağlayın.

[ilgilikarti2 id=”2379″]

İstenmeyen Alışkanlıklarını Cezalandırma!

atın istenmeyen davranışlarını tedavi edin

Atlar istenmeyen davranışlar edinmeye karar vermezler. Sadece etrafındaki baskılara tepki verirler. Atınızın herhangi bir alışkanlığından rahatsızlık duyabilirsiniz. Ancak, atı cezalandırmak için ne yaparsanız yapın, alışkanlığını değiştirmez veya bırakmaz. Atınız, alışkanlıklarına verdiğiniz tepki arasındaki bağlantıyı kuramaz. İstenmeyen davranışların çoğu stresten kaynaklandığı için, verdiğiniz ceza alışkanlığı arttırır. Bunun yerine, istenmeyen davranışa neyin neden olduğunu öğrenerek ve sebeplerini en aza indirmek için adımlar atarak sorunlarla başa çıkmayı öğrenin.

  At Eğitimi #2 - Atların Kavrama Yeteneği

İlgilinizi Çekebilir

Araç çubuğuna atla