Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Ata Nasıl Binilir ve İnilir? Videolu Anlatım

Biniş Öncesi Uyarılar

  • Her binici öncesinde binme, inme ve donanım ayarlama işinin manejin orta hattı üzerinde ve daire merkezlerinde yapılması gerektiğini öğrenmelidir.
  • Her biniş öncesi, donanımın doğru takılıp takılmadığı kontrol edilmelidir.

sorumluluk tamamıyla biniciye aittir ve oluşacak bir sorunda at bakıcısını suçlamak yanlıştır.

Adım adım ata nasıl binilir?

Dizginler bağlı ise; çözülerek ve atın boynundan yukarıya doğru aşırılarak, binişe hazır biçime getirilmelidir. Donanımın her türlü ayarı yapılırken, herhangi bir kazaya neden olmamak için, dizgin bir elle tutulmalıdır.

İlk iş uygun üzengi ayarıdır ve ata binmeden önce yapılmalıdır. Bunun için, sağ elin orta parmağı eyerdeki üzengi kayışı tartı tokasına değdirilerek, üzengi düz tutulan kol altında gerilir. Uzunluk; üzengi demiri tabanı, koltuk altına hafif bir dokunuş yapana kadar, üzengi kayış tokasından ayarlanır.  Her türlü ayar yapıldıktan sonra ata solundan yaklaşılarak binişe başlanır.

Dizginler, her ikisi de eşit uzunlukta olacak biçimde, sol elde toplanır ve eyerin ön kaşı ile beraber yumuşak bir irtibat ile tutularak sabitlenir. Sakin olmayan atlarda sağ dizgin biraz daha kısadır. Binici, sol ayağını rahatça üzengiye takacak kadar kendi yerini ayarlar. Sol üzengi sol ayağa geçirilir.

ata nasıl binilir

 

Sağ el ile eyerin arka kaşı kavranır. Sol ayak kuvveti ile sağ ve sol elin çekişiyle sol ayak üzerinde eyere sol diz yaslanmış olarak yukarı çıkılır.

 

Sağ ayak sağrıya değdirilmeden aşırılarak diğer tarafa alınır.

 

 

Biniş sol bacağın seyis tarafından tutulması ve binicinin atın üzerine kaldırılması biçiminde de yapılabilir. Bu durumda üzengiye ayak takılmaz. Ayrıca biniş için binek taşı veya rampa da kullanılabilir. Bu biniş biçimi daha çok yaşlı ve bedensel engelli biniciler için uygundur.

 

Attan nasıl inilir?

İniş için, dizgin sol el ile toplanır, her iki ayak üzengiden çıkartılır ve sol ele dayanılarak, sağ ayak sağrıya değdirilmeden aşırılarak yere inilir.

Ata binildikten ve kısa bir adeta yapıldıktan sonra kolan kayışı yeniden sıkılmalıdır. Kayış devamlı olarak sol taraftan sıkılır.

ata nasıl binilir

Biniş sonunda, adeta gezintisi anında kolan kayışı eyer kaymayacak kadar gevşetilmelidir.

Ata nasıl binilir ve attan nasıl inilir? -video eğitim-

Gebze Belediyesi Binicilik Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan ata nasıl binilir videosu oldukça hoşumuza gitti.

İlgilinizi Çekebilir