Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Binicilik Malzemeleri ve At Donatım Ekipmanları

Önerilen
Şadıbey Çiftliği
FJ3X+2F Talipler/Kastamonu Merkez/Kastamonu, Türkiye

Binicilik için hangi malzemelere ihtiyacınız var? Yeni başlayanlar için binicilik malzemeleri oldukça kafa karıştırıcı bir hale geliyor. Biniciliğe yeni başlıyorsanız adım adım bu liste ile neye ihtiyacınız olduğunu kontrol edebilirsiniz.

Binicilik sporunun pahalı bir spor olduğunu söylersek abartmış olmayız. Ama biniciliğe yeni başlıyorsanız, gözünüz korkmasın. Çünkü tüm bu ürünlerin tamamına ihtiyacınız olmayacak.

Binicilik donanımı için bir servet harcamaya gerek yoktur. Fakat bazı önemli teçhizatların alınması gereklidir. Örneğin binicilik pantolonu esnek yapıda ve yumuşak kumaştan, üst giysi hareketleri sınırlamayan ve rahat bir kumaştan, ayak giyimi dizlerinizi destekleyen ve ufak topuklu olmalıdır. Eldivende gereklidir. Koruyucu başlık devamlı giyilmelidir. Güvenlik standartlarına uygun bir şapka okul tarafından sağlanmalıdır. Şapka 3 noktadan çeneden bağlanmalı ve biniş esnasında baştan düşmemelidir.

Aslında biniciliğe başlamak için çok az şeye ihtiyacınız olacak ve bir çok ekipmanı uygun fiyatlı bir şekilde temin edebilirsiniz. Binicilik kıyafetlerinden güvenlik malzemelerine biniciliğe başlamak için işte gerekli olan tüm malzemeler.

Binicilik malzemelerinin kalitesi kadar yapılacak bakım ile ömrünü uzatabilirsiniz. At ve binicilik malzemelerinin bakımı yazımızdan nasıl yapılacağı hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Biniciliğe ilk defa mı başlıyorsunuz?

Biniciliğe yeni başlıyorsanız özel kıyafetler almak istemeyebilirsiniz. Gayet anlaşılabilir bir durum fakat bazı gerekli ekipmanlara ihtiyacınız var.

  • Binici pantolonu ya da kaymayan uzun pantolon
  • Binici çizmesi ya da önü kapalı, altı düz topuksuz bir yarım bot

Rahatlık ve güvenlik açısından pek önerilmese de biniciliğe yeni başlayanlar ilk dersler için yürüyüş botları ile bacaklarını saran kot pantolon vb. giyerler. Siz de uzun soluklu yapamayacağınızı düşünüyorsanız, karar verene kadar kısa bir süre için bunları tercih edebilirsiniz.

Yeni Başlayanlar için Binicilik Malzemeleri

Binicilik Malzemeleri Neden Gerekli?

Artık korkunuzu yenip atlara daha da alıştığınızda ilk önce bir binicilik kıyafeti ile ayakkabısı almanız gerekmektedir. Uygun binicilik kıyafetleri ile at binmenin keyfine vardığınızda keşke daha önce alsaydım diyeceğinize eminiz. Kıyafetler sadece görsellik için değil ata daha konforlu binmenizi sağlayacaktır.

Binici pantolonu:

binici pantolonu

Binicilik pantolonunun özelliği bacakları saran, dikişsiz, baldırların iç kısmında eyere daha iyi tutunmayı sağlayan süet deri bir yama bulunmasıdır.

Binicilik için deri çizme veya yarım bot:

binici çizmesi

Daha güzel bir biniş için binicilik çizmesini tercih etmenizi öneririz. Bütçeniz buna el vermiyorsa yarım bot ile çeps kullanabilirsiniz. Fakat burada bundan daha önemli olan husus güvenliğiniz için en fazla 2 cm civarında ufak bir topuk ve altı düz kaymayan bir bot ya da çizme olmalıdır. Sebebi ise topuklar sayesinde ayağınızın üzengiye tamamen girmez, altı düz olursa da ola ki düşerken ayağınız üzengiye takılmasın.

 

 

Çeps – Chaps:

chaps ve bot

Çeps yarım bot kullandığınızda baldırlarınızla eyere daha iyi tutunmanızı, atı daha iyi kavramanızı sağlayan deri veya benzer bir malzemeden imal edilen bir malzemedir. Çeps sayesinde hem atı daha rahat kavrarsınız ve sürüş verirsiniz hem de sürtünmelere karşı olası yaralanmaların önüne geçersiniz.

Binici eldiveni:

binici eldiveni

Deri veya lastik dizginleri tutmak, özellikle dizginler yeni ise, henüz yumuşak ve esnek bir hale gelmediyse oldukça rahatsız edici olabilir. Elleriniz terlediği için dizginler kayganlaşır ve güvenli bir şekilde tutamazsınız. Eldivensiz bindiğinizde atınız aniden başını öne çekerse dizginler ellerinizi yara yapabilir. Maalesef yaralar iyileşene kadar at binemeyebilirsiniz. Kaydırmayan sağlam eldivenler sayesinde dizginleri daha sağlam ve yumuşak bir şekilde tutabilirsiniz.

Not: Binici pantolonlarınız, botlarınız ve eldivenlerinizle birlikte her türden gömlek, kazak veya ceket giyebilirsiniz. Hareketlerinizi sınırlamayan nefes alabilen kumaşlar en idealidir. Aşırı derecede bol kıyafetler ve takıları yanınıza almayın, çünkü bunlar herhangi bir yere takılabilir, atınızı korkutan bir ses çıkarabilir veya güvenli olmayan bir durum meydana getirebilir.

Güvenlik Ekipmanları

Eğer biniciliğe yeni başlıyorsanız, muhtemelen çok güvenli, iyi huylu ve acemi dostu bir ata biniyor olacaksınız. Peki, yine de güvenlik donanımına ihtiyacım var mı? EVET!

Atların, akıllı ve büyük hayvanlar olduklarını unutmamalıyız.

Ne yapacaklarını tahmin edemeyiz ve kendimizi güvende tutmak için en iyi reflekslere veya dengeye sahip olacağımızı garanti edemeyiz. Bir göz açıp kapayıncaya kadar düşebilirsiniz. Hayatımızı riske atmaktansa her zaman emniyetli olmak daha iyidir.

Binicilik Togu / Kaskı

binici togu

Beyin hasarı şakaya gelmez. Başınızı özellikle ata binmek için tasarlanmış bir kaskla koruyun. Bisiklet kaskı, attan düşme esnasında sizi korumaz. Yeni biniciler için, eğitim veren atlı spor tesisleri tarafından eğitim süresince kask ödünç verilebiliyor. Kask almanıza gerek olup olmadığını önceden mutlaka sorun. Ayrıca kask almadan önce antrenörünüze danışın. Eğitime başlayıp yarıda bırakan birinin az kullanılmış kaskını uygun fiyata temin edebilir.

Koruyucu Yelek

binici koruyucu yelek

Koruyucu yelek dışarıdan çok sıkıcı görünüyor değil mi? Hele ki biz Malkoçoğlu filmleriyle büyüyen nesiller için koruyucu yelek de nereden çıktı diyorsunuz içinizden. Koruyucu yelek göğüs ve hayati organlarınızı korur. Yere düşmek, at binen acemi ya da profesyonel herkes için kaçınılmazdır! Biniciliğe başlarken dengenizi sağlamayı öğrenirken, daha sonra dörtnal, engel atlama gibi tehlikeli eğitimlerde bir gün sizin de başınıza gelebilir. Koruyucu yelek sayesinde yere düştüğünüzde şokun bir kısmını azaltırsınız. Kaburganız kırıldıktan sonra keşke yelek giyseydim demeyin.

Unutmayın: Her düştüğünüzde daima yaralanmazsınız, ancak güvenlik ekipmanları ile yaralanma olasılığını en aza indirirsiniz.

At malzemeleri alım aşamasına geldiyseniz ve biniciliğe yeni başlayanlar için gerekli malzemeler listesinde önerilen kıyafet ve güvenlik malzemelerini satın aldıysanız, binicilik dersleri alırken ihtiyacınız olan her şeye fazlasıyla sahipsiniz demektir.

Binicilik konusunda daha ciddiyseniz, binicilik pantolonu, çizmesi, eldivenleri, togu ve koruyucu yeleğiniz sadece ilk adımdır. Hiç düşündünüz mü? Sevdiğiniz at için başka ne alabilirsiniz? Listenin özel bir sıralaması yoktur, kendiniz ihtiyaçlarınıza ve bütçenize göre alabilirsiniz.

Gerekli Olan At Donatım Malzemeleri

Eyer mutlaka alınmalı mı?

At sahibi olmayıp, başka bir at ile binicilik eğitimi alanlar için alınabilecek iki malzeme önerimiz var.

Kendinize özel bir eyer altı – haşe yaptırabilirsiniz

eyer altı
eyer altı – haşe

Örneğin adınızın yazdığı, istediğiniz renk eyer altı ile harika bir görünüm elde edebilirsiniz! Atın sırt yapısına mükemmel şekilde uyması gereken pahalı bir eyer almak yerine, istediğiniz at ile kullanabileceğiniz bir eyer altı almak daha mantıklı görünüyor.

Biniciliğe sürekli devam edecekseniz atınıza göre ayarlanabilir bir eyer alınabilir.ayarlı eyer

Ortak kullanım alanlarında en sevdiğiniz eyeri sizden önce birinin aldığını görünce yaşadığınız üzüntüyü anlıyoruz. Hele ki her seferinde farklı bir eyeri kendinize göre ayarlamak oldukça sıkıcı gelebilir. En önemlisi de biniş yapacağınız ata uygun olduğunu bilmediğiniz rastgele bir eyer ile ata zarar verebilirsiniz. Örneğin atın cidagosu yaralanabilir, maalesef bu tedaviler oldukça uzun sürebilmektedir. Neyse ki bir eyer sahibi olmak için kendi atınıza ihtiyacınız yok. Kaşı ayarlanabilir rahat bir eyer bulun. Bu sayede eyeri ayarladıktan sonra farklı atlara da binebilirsiniz.

Not: Üzengi ile demirleri eyerden ayrı satılabilir.

Yeni At Sahipleri ve Biniciler İçin Diğer At Malzemeleri

binicilik eyer seti

Bu malzemeleri bir at satın almadan edinmenizi önermiyoruz. Çünkü satın aldığınız malzemelerin boyu ve tipleri atlara göre değişkenlik gösterebilir.

Kolan Kayışı

Eyeri atın üzerinde sağlam ve rahat bir şekilde tutmayı sağlar. Farkı eyer tipleri için farklı kolan kayışı gerekebilir. Engel atlama eyerleri ve dresaj eyerlerinde, birbirinden farklı tipte kolan kayışı kullanır.

Başlık ve Dizginler

At başlığı, atınız için uygun boyutta olmalıdır. Üzerindeki atınızı rahatsız edecek şekilde dar veya fazla uzun olmamalıdır. Dizginler, kollarınızı uzatmadan, atınız burnunu yere kadar dokunabilecek kadar uzun olmalıdır.

Kantarma – Gem

Bu, kendi binicilik kabiliyetinizle beraber atınızın antrenmanına ve hassasiyetine bağlı, oldukça özel bir ekipmandır. Bilinçsizce kullanılan güçlü bir kantarmanın verdiği zararları tahmin edemezsiniz. Bu tip kantarmalar ağız yarasından, topallamaya kadar atı etkiler. Kantarma atı rahatsız ediyorsa at başını sürekli savurur ve diğer istenmeyen huylara neden olur.

  Gem - Kantarma Nedir? Atınıza Uygun Kantarma Çeşitleri

Yular Başlık ve İpi

En sevdiğiniz renkte bir yular başlık ve ipi seçin veya havalı bir görünüm için deri yular başlık alabilirsiniz.

Liste bu kadar mı? Atlar için bol miktarda başka malzeme var… Eğlenmek için binişlerde, yarışmalarda veya bakım için. Bu liste, atlı seyahatinizde doğru yoldan başlamanıza yardımcı olmak için hazırlanmıştır.

Biniciler İçin Tımar -At Bakım- Malzemeleri

Adım adım at dünyasında yükselmeye devam mı ediyorsun? Ders alsanız veya kendi atınıza da sahip olsanız, aşağıdaki malzemeler tüm binicilik seviyeleri için sağlam yatırımlardır:

Tımar Malzemeleri

tımar malzemeleri

Yeni başlayanlar için önceden hazır paketlenmiş tımar setleri çok uygun. Bir sonraki aşamada bir binicilik mağazasında atınıza uygun, onun ihtiyacı olan malzemeleri kendiniz elle seçmek daha avantajlı! Temel bir bakım setinde en azından olması gerekenler:

Kaynak: BinicilikSepeti.Com

İlgilinizi Çekebilir