Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Atın Dişlerinin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

İlgi alanı at olanların ya da bir at sahibi olan kişilerin merak ettiği konulardan bir tanesi; atın ağız ve diş sağlığının nasıl olması gerektiğidir. Atların da insanlar gibi ağız ve diş sağlığı ciddiye alınmalı gereken özen gösterilmelidir çünkü aksi durumda istenilmeyen tablolar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle, bu yazımızda atın dişlerinin bakımı nasıl yapılmalıdır? sorusuna cevap verecek nitelikte bir yazı sunacağız.

Atın Ağız ve Diş Sağlığı Neden Önemlidir?

Sindirim sistemi ağızda başlar ve dolayısı ile sindirim sistemi için dişler büyük önem taşımaktadır. Düzgün ve olması gerektiği gibi çiğnenmiş olan yemlerin, midede ve bağırsakta sindirilmesi oldukça kolay olur. Bu nedenler ile sağlıklı bir at için ağız ve diş sağlığı için bakımların ve yapılması gerekenlerin gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir.Atın Dişlerinin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? 2

At Neden Diş Bakımına İhtiyaç Duyar?

İnsan yapısından farklı olarak; atların düşleri yaşamları boyunca uzamaktadır. Atlar, doğal yaşam ortamlarında sürekli otladıkları için ve yemlerini çiğnerken dişlerini sürekli olarak birbirine sürttüğü için dişlerini kırarlar, aşındırırlar. Bu, beklenen ve istenen bir durumdur. Fakat günümüzde, bakımı yapılan atlar genelikle kapalı alanlarda yaşatılmakta ve hazır yem ile günde birkaç defa beslenmektedir. Bu nedenle, uzama gösteren dişler aşınmamakta ve doğal olarak bakım yapılması zorunlu hale gelmektedir.

[ilgilikarti2 id=”3558″]

Atlar için diş bakımı yalnızca ağız sağlığı için gerekli değildir; atın performansı için de neredeyse zorunludur. Çünkü sağlıklı olmayan bir diş yapısı ile at yemlerini yeteri kadar çiğneyemeden yutarlar ve bu durum atın midesinin ve bağırsağının daha fazla çalışmasına neden olur. Çoğu zaman, iyi öğütülememiş olan yemler atın bağırsaklarında sorunların çıkmasına neden olur. Bu ve bunun gibi sebepler, atın performansının da düşmesine etki eder. Bu nedenle at diş bakımına ihtiyaç duyar.

Atın Diş Bakımı

Atın diş bakımı şu şekilde olmalıdır:

  • Atların dişleri, 6 ayda bir kontrol ettirilmelidir.
  • Atın diş muayenesi sırasında, atın ağzı özel bir alet yardımı ile tutulur, böylelikle arka kısımdaki dişlerin de muayenesi mümkün olur.
  • Aşınma sorunu olan dişlere törpü yardımı ile müdahale edilir.
  • Diş törpüleme yapılırken, atın yeme hareketine bağlı olarak kolaylaştırma sağlanır.
  19 Adımda Karlı ve Soğuk Havalarda At Binişi ve Bakımı
  Atlarda Bel Ağrısı ve Tedavisi Yöntemleri

 

İlgilinizi Çekebilir

Araç çubuğuna atla